Rejestracja Przypomnij hasło
jest pusty...
zaawansowane
Nowości Promocje Nasze hity Kategorie
Yerba Mate CBSe Energia guarana 500g Yerba Mate CBSe Energia guarana 500g teraz tylko: 23,00 zł
Pellini Top - Arabika 100% - E.S.E. Pellini Top - Arabika 100% - E.S.E. teraz tylko: 22,50 zł
Kawiarka BIALETTI Kitty 4 Indukcja Kawiarka BIALETTI Kitty 4 Indukcja teraz tylko: 109,00 zł
<
1 2 3 4 5
>
Standardowe_logo_PayPal

Mocne espresso jako baza ...

 

Włoskie espresso stanowi podstawę wielu popularnych napojów z niego przyrządzanych.

Oto kilku z nich:

 

Espresso Ristretto jest to mocne espresso, filiżanka zawiera napar
o pojemności 10-20 ml. Ristretto posiada mocny i intensywny smak.

Espresso Doppio jest to podwójne espresso, zaparzone z podwójnej ilości kawy i wody.


Espresso Romano jest to tradycyjne espresso wzbogacone aromatycznym kawałkiem skórki cytrynowej.

Espresso Con panna - jest to klasyczna kawa espresso z łyżką zimnej bitej śmietany.


Espresso Macchiatojest to espresso z dodatkiem niewielkiej ilości gorącego i spienionego mleka (macchiato po włosku oznacza poplamiony).


Espresso Lungo przy przyrządzaniu espresso nieznacznie wydłużymy czas ekstrakcji dzięki czemu otrzymamy lungo.

Espresso Corretto jest to espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru. Coretto jest serwowane w filiżance do espresso.


Cappuccino - włoski specjał kawowy z dodatkiem spienionego mleka
(rzadziej z bitą śmietaną) i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby.

Składa się z 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej piany. Nazwa napoju pochodzi
od brązowoczerwonego habitu mnichów kapucynów (cappuccini) którzy wynaleźli ten rodzaj kawy. Świeżo zaparzone espresso jest wlewane do dużej filiżanki, następnie naczynie jest napełniane do samej górnej krawędzi świeżo spienionym mlekiem i na końcu ozdobione szczyptą naturalnego kakao.


Caffe Latte jest to espresso z dodatkiem gorącego mleka. Napój podaje się w wysokich szklankach lub dużych filiżankach.

Latte macchiato jest to napój mleczny powstały przez powolne (delikatnie, po ściance) dolanie kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany.

Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Dzięki temu jest to jedna z najciekawiej wyglądających, lecz także jedna z droższych kaw.
Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.
Może być pita przez słomkę.


Americano - jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. Jest to najlepszy sposób na podawanie kawy o dużej objętości. Kawa ta pozbawiona jest szkodliwych alkaloidów, które powstają w wyniku zbyt długiej ekstrakcji.


Mocha jest to napój kawowy w skład, którego wchodzi espresso, gorąca czekolada i gorące mleko.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Smak kawy można wzbogacić na wiele sposobów, nie tylko mlekiem i cukrem.
Z dodatkiem alkoholu, różnego rodzaju przypraw, śmietany czy skórki z cytrusów, będzie prawdziwie wykwintnym napojem.

Oto kilka propozycji do wypróbowania.

Kawa Pachnąca Indiami.

Składniki:
1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu,
3 goździki,
4 owoce zielonego kardamonu,
1/5 laski wanilii,
1/2 gwiazdki anyżu,
4 łyżki kawy mielonej,
1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego,
2 łyżki miodu,


Przygotowanie:
Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce.
W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu.
Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik.
Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy
cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany.
Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody.
Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.


http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-4462_kawa-pachnaca-indiami.html
autorzy. Jola Słoma i Mirek Trymbulak

Kawa Faryzusz

Kostkę cukru wrzuć do dobrze ogrzanej filiżanki i zalej ją kieliszkiem dobrego rumu.
W kafetierce zaparz mocną kawę, przelej ją do filiżanki i zamieszaj. Całość udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą lub cymanonem.

Kawa z wanilią

Zaparz kawę tak jak lubisz, przelej ją do niedużego garnuszka i zagotuj z miodem
(ilość według uznania) i laską wanilii. Zdejmij z ognia, dodaj po łyżce brandy i likieru kawowego oraz rumu. Podgrzej. Usuń wanilię. Przelej do wysokiej szklanki i udekoruj spienionym mlekiem.

Kawa przypalanka

Składnik:

filiżanka mocnej kawy espresso, cukier, kieliszek czystej wódki, bita śmietana

Przygotowanie:

Zaparzyć mocną kawę espresso. Cukier podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, następnie  powoli dolać kieliszek wódki, wymieszać i uzupełnić mocną kawą. Całość przelać do filiżanki i udekorować  bitą śmietaną.

Kawa po cesarsku

 W pojemniku zmiksować jedno żółtko, 1 łyżkę miodu, 3 łyżki koniaku, a następnie całość przelać do filiżanki i zalać gorącą kawą espresso.

Kawa Gapuna na wyjątkowe okazje

Składniki:

9 łyżeczek cukru, 6 czubatych łyżeczek kawy mielonej 100% arabiki, cynamon, goździki, kardamon, ziele angielskie, imbir, wanilia, pieprz czarny, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Przygotowujemy rondelek taki na trzy filiżanki i wsypujemy do niego cukier w proporcjach 3 łyżeczki na filiżankę. Cukier w rondelku topimy na dość rzadki karmel (jest to czynność wymagająca stałej uwagi, aby karmel się nie przypalił) i dodajemy do niego mieszankę sproszkowanych przypraw: 2 goździki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 gałki muszkatałowej, 1 ziarnko ziela angielskiego, ćwierć łyżeczki imbiru, 1 ziarnko czarnego pieprzu, 1/4 siekanej laski wanilii, 1 ziarnko kardamonu. Po wsypaniu przypraw zaczynają nieco dymić - i to jest dobry znak, puszczają aromat. Rondelek zdejmujemy z ognia natychmiast po wsypaniu przypraw i energicznie mieszamy. Kiedy powstanie jednolita, brązowa masa do rondelka wlewamy 3 filiżanki wrzątku. Stawiamy rondelek na ogniu i doprowadzamy wodę ponownie do wrzenia, jednocześnie próbując rozkruszyć i rozpuścić stężały karmel. Po zagotowaniu otrzymujemy brązową ciecz, którą ponownie zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno zmieloną kawę w proporcjach 2 czubate łyżeczki na filiżankę, mieszamy, stawiamy na ogniu i 3 razy "podnosimy " kawę tzn. delikatnie doprowadzamy ją do wrzenia, a kiedy korzuch wstaje - natychmiast zdejmujemy z ognia. Jesli kawa była naprawdę drobna, po tym zabiegu, fusy całkowicie opadną na dno. Kawa jest gotowa - zlewamy ją znad fusów do filiżanek i podajemy. 

Wersja luksusowa: Jeśli chcemy naprawdę zaskoczyć, zwłaszcza panie - na powierzchnię kawy kładziemy solidny kleks utartego do białości kogla-mogla z odrobiną koniaku.

 

 

Ładowanie...

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.Polityka cookies

Zamknij